top of page

NACIONALNI PARK BIOGRADSKA GORA

17,00 €

Remek djelo prirode

Poludnevni izlet

Opis:

Između rijeka Lima i Tare, u središnjem dijelu Bjelasice, nalazi se nacionalni park Biogradska Gora i u okviru njega jedna od tri poslednje evropske prašume. Ovaj basen je zašticen od 1878. godine, kada je postao takozvani Kraljev zabran - poklon tadašnjem kralju Nikoli.

Glacijalni oblici reljefa - visoki planinski vrhovi i glečeri prave divan kontrast sa jezerima i livadama. Iako su ti vrhovi visoki i preko 2000 m (najviši je vrh Crna Glava - 2139 m nadmorske visine) i pojedine vrste drveća u prašumi visoke 40-50 metara, predio izgleda veoma pitomo. U samom srcu prašume, na 1094 m nadmorske visine, nalazi se Biogradsko jezero. Neponovljivu plavo-zelenu boju daje mu gusta šuma koja se u njemu ogleda, sa svojih 86 vrsta dendroflore, od kojih su mnoge zaštićene (u nacionalnom parku Biogradska Gora se nastanjuje 20% endema Balkanskog poluostrva). Ljubitelji prirode stvarno mogu uživati u šetnjama šumama smrče, jele, bukve, brijesta, hrasta ili lipa, a ornitolozi i ljubitelji ptica - u posmatranju leta orla ili jastreba.

Biogradska Gora nije samo prirodno remek-djelo, nego i pravi etnološki trezor. Na obodima prašume, u katunima i selima, mogu se zapaziti kolibe, vodenice, savardaci - autohtona, narodna arhitektura, kao i arheološka nalazišta.

Turisti mogu šetati oko jezera stazom dugom oko 3 km i iznajmiti čamce.

Izlet počinje iz Kolašina.

Sta cemo vam pruziti:

Vodiča i prevoz.  

Ko moze poci:

Svi. 

Notes:

 • U cijenu su uracunati prevoz i taksa za nacionalni park. 

 • Minimalan broj osoba za organizaciju izleta je 4.

 • Za grupe preko 10 osoba,mozemo organizovati prevoz iz bilo kojeg grada u Crnoj Gori. 

Gdje cemo biti:

Nacionalni park Biogradska gora i Biogradsko jezero.. 

MANASTIR MORAČA

10,00 €

Pravoslavni srednjevjekovni manastir 

Poludnevni izlet

Opis:

Manastir Morača je pravoslavni manastir, smješten u sjevernom dijelu kanjona rijeke Morače na desnoj obali rijeke Morače, u centralnoj Crnoj Gori. U neposrednoj blizini manastira izvire jako vrelo, čija voda još uvijek služi za piće. Tu, do samog manastira je i obronak zvani Svetigora, sa koga voda pada sa visine od 40 metara. Ovo je najljepši vodopad u Crnoj Grori.

Manastir Morača je jedan od najmonumentalnijih pravoslavnih srednjevjekovnih spomenika Crne Gore, dug preko 24 metara i visok oko 20 metara. Osnovao ga je 1252. godine knez Stefan Nemanjić, sin Vukana Nemanjića, kralja Zete, unuk Stefana Nemanje. Manastirski kompleks se sastoji od saborne crkve Uspenja Bogorodice, male crkve Svetog Nikole i konaka. Pored arhitekture, posebnu pažnju zavrijeđuje živopis manastira, freske čuvenih slikara iz post vizantijskog perioda. Među najznačajnijim kompozicijama svakako je ciklus iz života proroka Ilije, izložen u 11 scena. Remek djelo je freska koja predstavlja proroka Iliju u pustinji kraj obale rijeke Horata, sa gavranom koji ga hrani.

Unutar zidinama ograđenog manastira Morača možete osjetiti  skroman život monarha u harmoniji s prirodom.

Turisti mogu razgledati unutrašnjost manastira ili uživati u pogledu na vodopad.

Izlet počinje iz Kolašina.

Sta cemo vam pruziti:

Vodiča i prevoz.  

Ko moze poci:

Svi. 

Notes:

 • Minimalan broj osoba za organizaciju izleta je 4.

 • Za grupe preko 10 osoba,mozemo organizovati prevoz iz bilo kojeg grada u Crnoj Gori. 

Gdje cemo biti:

Manastir Morača.

NACIONALNI PARK DURMITOR

40,00 €

Planina "puna vode''

Jednodnevni izlet

Opis:

Durmitor je planina i nacionalni park smješten na sjeverozapadu Crne Gore. Smatra se da ime Durmitor potječe od keltskih riječi koje znače “planina puna vode.” Predjeli Durmitora, po ljepoti i neokrnjenosti rijetko i autentično djelo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine. Nacionalni park obuhvata osnovni masiv Durmitora s kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice, zauzimajući površinu od 39 000 ha. Uvršten je u popis Svjetske kulturne i prirodne baštine u Parizu 1980. godine, dok je rijeka Tara i njena kanjonska dolina (koji je najveći u Europi, te poslije Velikog kanjona u SAD-u, drugi u svijetu), 1977. godine uvrštena u svjetske ekološke rezervate biosfere (površine 32.000 ha). Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1 500 m.

Crno jezero je prvo među durmitorskih 18 gorskih očiju. Sastoji se od Velikog i Malog jezera koja su spojena uskom prevlakom. Kad naiđu sušne godine i nivo jezera opadne više nego što je uobičajeno, Veliko i Malo jezero se razdvoje i moguće ih je obići pojedinačno. Visina jezera najviše zavisi od čuvenog “pucanja” Čelina. Čeline su izvor koji se nalazi ispod planine Međed, koja je natkrilila  jezero. U vrijeme otapanja snijega, uz snažnu eksploziju zvuka, Čeline “pucaju” i voda se u slapovima stropoštava u jezero.

Pješačka staza oko jezera duga 3,5km predstavlja posebnu rekreaciju za turiste. Turisti mogu obići  i druge atrakcije, kao što su Titova pećina ili izvor Čeline. Moguća je posjeta i drugih jezera (Blatno, Zminje).

Izlet počinje iz Kolašina.

Sta cemo vam pruziti:

Vodiča i prevoz.  

Ko moze poci:

Svi. 

Notes:

 • U cijenu su uracunati prevoz,rucak i taksa za nacionalni park.

 • Minimalan broj osoba za organizaciju izleta je 4.

 • Za grupe preko 10 osoba,mozemo organizovati prevoz iz bilo kojeg grada u Crnoj Gori.

Gdje cemo biti:

Nacionalni park Durmitor i Ceno jezero. 

SKADARSKO JEZERO

48,00 €

Jezero smješteno na dvije teritorije. 

Jednodnevni izlet

Opis:

Skadarsko jezero se nalazi na teritoriji dvije države, Crne Gore i Albanije, i čini veoma važan istorijski i prirodni centar za Crnu Goru.  Od 1983. godine jezero je Nacionalni park, a 1995. godine je upisano  na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR).  Samo jezero je kriptodepresija, što znači da se njegov veći dio nalazi ispod nivo mora. Obale su razuđene i bogate brojnim zalivima, poluostrvima i rtovima, većinom močvarne obrasle širokim pojasom trske. Skadarsko jezero se prostire na površini od 400 km²  i nudi mongobrojne aktivnosti ljubiteljima prirode:  posmatranje ptica (utvrđeno je da je Skadarsko jezero stanište 270 vrsta ptica - ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope), vinogradi, vožnja brodom, gastronomija, i još mnogo toga.

Jezero je veoma poznato po raznovrsnoj flori i fauni, karakteristično po raznovrsnosti prirodnih habitata i lanaca ishrane na jednom mjestu. U neposrednoj blizini jezera nalazi se plantaža vinove loze od koje se proizvodi čuveno crno vino Vranac, proizvod na koji su Crnogorci veoma ponosni!
Ukoliko volite prirodu I predivne pejzaže, izlet Skadarsko jezero je odličan način  da upoznate divlju stranu Crne Gore, tokom boravka u očaravajućoj zemlji.

Turisti će imat organizovanu vožnju brodićem, sa kojeg će moći da uživaju u prirodnim ljepotama jezera. Moguće je organizovati posjetu i nekoj od vinarija, kao i okolnih sela (Rijeka Crnojevića, Virpazar).

Izlet počinje iz Kolašina.

Sta cemo vam pruziti:

Vodiča,prevoz i vožnju brodicem. 

Ko moze poci:

Svi. 

Notes:

 • U cijenu su uracunati prevoz,rucak,taksa za nacionalni park i voznja brodicem

 • Minimalan broj osoba za organizaciju izleta je 4

 • Za grupe preko 10 osoba,mozemo organizovati prevoz iz bilo kojeg grda u Crnoj Gori. 

Gdje cemo biti:

Skadarsko jezero,blizu glavnog grada Crne Gore ( Podgorica).

MANASTIR OSTROG

35,00 €

Čudo svetog Vasilija

Jednodnevni izlet

Opis:

Manastir je 1665.godine osnovao hercegovački mitropolit Vasilije, koji je zbog napada Turaka napustio svoje prethodno sjedište, manastir Tvrdoš u Hercegovini. U manastiru Ostrog se i upokojio 1671. godine. Sedam godina nakon smrti proglašen je za sveca i čudotvorca. Iz stijene pored koje je izdahnuo izrasla je vinova loza, iako u stijeni nema nimalo zemlje. Zbog toga se  vjeruje da su plodovi ove loze lijek za neplodnost. To je samo jedno od mnogobrojnih čuda Svetog Vasilija.

Manastir Ostrog sastoji se iz Gornjeg i Donjeg manastira. Gornji manastir uklesan je na visini od 900 m u skoro vertikalnu planinu Ostrog, po kojoj je dobio ime. Jednim dijelom uvučen je u udubljenja planine. Sastoji se iz dvije crkve: Vavedenje Bogordice i Sveti krst. U pećinskoj crkvi Vavedenja Bogorodice počivaju mošti Svetog Vasilija. Manastir krase freske naših slavnih slikara iz 17. vijeka, jednim dijelom oslikane na stijenama planine Ostrog.

Donji manastir sagradjen je u 19. vijeku, a čine ga crkva Svete Trojice, manastirski konaci i vjerska škola osnovana u 18. vijeku. U njemu se danas redovno održavaju liturgije, obavljaju krštenja i vjenčanja. Od Gornjeg do Donjeg manastira vodi asfaltni put dug 5 km, a pjesačka staza kroz šumu je mnogo kraća i može se preći za oko 25 minuta.

Manastir Ostrog posjećuju pripadnici svih vjeroispovijestu, zbog uvjerenja da su mošti sveca čudotvorne.

Turisti mogu obići unutrašnost manastira i uživati u mirnoj i prijatnoj atmosferi koja vlada u manastiru.

Izlet počinje u Kolašinu.

Sta cemo vam pruziti:

Vodiča i prevoz. 

Ko moze poci:

Svi. 

Notes:

 • U cijenu su uracunati prevoz i rucak. 

 • Minimalan broj osoba za organizaciju izleta je 4.

 • Za grupe preko 10 osoba,mozemo organizovati prevoz iz bilo kojrg grada u Crnoj Gori. 

Gdfje cemo biti:

Manastir Ostrog blizu Niksica. 

PLAVSKO JEZERO I ALIPASINI IZVORI

38,00 €

Najvece lednicko jezero u Crnoj Gori. 

Jednodnevni izlet

Opis:

Ispod gorostasnih i surovih masiva Prokletija, planine čije samo ime govori o reputaciji koju ovaj masiv ima u narodu koji živi u njegovoj sjenci, u gotovo idiličnoj uvali, nalazi se Plavsko jezero. Davno nestali lednici, ostavili su u podnožju Prokletija, na nadmorskoj visini od 907 metara, dovoljno mjesta za jezero i varošicu na njegovim obalama. Generacije Plavljana su odrasle uz jezero i na jezeru, uživajući u svim blagodetima ovog planinskog dragulja i najvećeg ledničkog jezera u Crnoj Gori, dugačkog preko 2 km, a širokog oko jedan kilometar.

Jezero se vodom snadbijeva iz rijeke Ljuče, koja hladne i bistre vode snjegova sa Prokletija spušta u Plavsku dolinu. Vode iz nadaleko poznatih Alipašinih izvora, preko ove rijeke, svoj put nalaze do Plavskog jezera. To je najveće stalno kraško vrelo u Crnoj Gori.

Ovde nije kraj puta vodama sa Prokletija, jer jezero daje život snažnoj i brzoj rijeci Lim, preko koje voda iz jezera nastavlja svoj put dalje, ka Drini i dalekim morima.

Bistre i duboke vode jezera, čija najveća dubina dostiže i do 9 metara, kriju obilje života i pravi su raj za ribolovce.

 Zimi je jezro okovano ledom, a mještani Plava kažu da se po izuzetno oštrim zimama stvori tako debeo sloj leda, da se po jezeru može ići i automobilom.

 

Turisti mogu pješačiti stazama oko jezera i po okolnim planinskim predjelima, okupati se u bistroj jezerskoj vodi, ili da prosto uživati u čistom vazduhu i prizorima jedinstvenim po ljepoti. Moguća je i posjeta Savinog oka i doline Grebaje.

Izlet počinje iz Kolašina.

Sta cemo vam pruziti:

Vodiča,prevoz i voznju brodićem.

Ko moze poci:

Svi. 

Notes:

 • U cijenu su uracunate sve takse za nacionalni park.

 • Minimalan broj osoba za organizaciju ovog izleta je 4.

 • Za grupe preko 10 osoba,mozemo organizovati prevoz iz bilo kojeg grada u Crnoj Gori. 

Gdje cemo biti:

Plasko jezero. 

Please reload

27,00€ 

25,00€ 

48,00€ 

45,00€

48,00€ 

bottom of page